Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Pyszności na słodko

ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, pyszne, choć kaloryczne. Ciasto należy przygotować, co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:
•4 jaja
•½ szklanki mąki pszennej
•½ szklanki mąki ziemniaczanej
•¾ szklanki cukru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
•4 żółtka
•¾ szklanki cukru
•2 łyżeczki cukru waniliowego
•2 szklanki mleka
•2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
•250g masła

Poncz:
•ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:
•1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
•ok. 140g herbatników (20sztuk)
•niecałe 100g krakersów (20 sztuk)
•400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
•2 opakowania śmietan-fix
•ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:
1.Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
2.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20- 25min w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
3.Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
4.Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation